Engels Volbloed Fien

 Nog niet zo lang geleden deze lieve merrie Fien voor de lens gehad. 

De Engelse Volbloed is een sierlijk gebouwd paard met een krachtig en gespierd lichaam. Ze hebben een hoge schoft met een schuine schouder en een mooie zachte dunne vacht. Andere kenmerken zijn afhankelijk van het doel waarvoor hij gefokt is: rijpaarden zijn lichter gebouwd, renpaarden zijn compact en gespierd. Over het algemeen zijn het grote, ruime paarden. De schofthoogte varieert tussen 1.50 m. en 1.85 m. De volbloed staat bekend om zijn gevoeligheid en onbegrensde werklust. Door zijn grote uithoudingsvermogen kan hij soms nerveus en gevoelig overkomen. Een volbloed wordt gezien als een zeer intelligent paardenras. Ook zijn ze erg actief, moedig en bijna onverschrokken.

 

De volbloed is ontstaan in Engeland. Daar werden drie hengsten uitgekozen die aan de wieg zouden komen te staan van de volbloed: Darley Arabian, (een Arabier); Godolphin Barb, een Berber en Byerley Turk, (een Turks paard dat als oorlogsbuit meegevoerd was naar Engeland). Deze hengsten werden gekruist met de snelste merries met als doel de snelste paarden te fokken voor de wedrennen. Het ras werd voornamelijk geselecteerd op snelheid; het uiterlijk was van ondergeschikt belang en je vindt dan ook veel verschillende modellen binnen het ras.

 

De Engelse Volbloed is een paardenras dat bekend staat om zijn snelheid. De volbloed staat duidelijk op nummer 1 als het gaat om het snelste ras ter wereld. Je komt ze dan ook voornamelijk tegen op de renbaan. Een Engelse volbloed op topsnelheid kan wel meer dan 60 km/h lopen. Echter zijn ze ook zeer geschikt voor andere takken van de paardensport, zo zie je ze veel terug als jachtpaard, of in de eventing. Door zijn werklustige karakter is de volbloed eigenlijk in elke tak van sport inzetbaar, maar in takken van de paardensport waarbij snelheid en uithoudingsvermogen van belang zijn, zijn Engelse volbloeden vaak uitblinkers. Tegenwoordig worden Engelse volbloeden ook gebruikt voor endurance en dressuur. Bij verschillende sportpaardenstamboeken zoals onder andere het KWPN worden de laatste jaren steeds meer volbloeden gebruikt om goede eigenschappen als uithoudingsvermogen, snelheid en doorzettingsvermogen te fokken. In de stamboekpapieren worden volbloeden aangeduid met ‘xx’ achter hun naam. Paarden met een percentage volbloed presteren vaak heel goed op hoog niveau in de paardensport. Veel paarden in de Grand Prix’, het hoogste niveau zowel bij het springen als de dressuur, hebben een percentage volbloed-bloed door hun aderen stromen.